Wat is Cloud computing en waarom is het belangrijk?
Verschillende vormen en voordelen op een rij
Cloud computing heeft de laatste jaren snel aan populariteit gewonnen. Het is een term die wordt gebruikt om een nieuw model van computergebruik te beschrijven. Cloud computing verwijst eenvoudigweg naar het leveren van IT infrastructuur services via internet, inclusief servers, opslag, databases, netwerken, software en analyses. Oftewel werken vanuit de cloud.
Wat is Cloud computing?
In traditionele computing modellen moesten bedrijven hun eigen hardware en software kopen en onderhouden om hun IT-activiteiten uit te voeren. Met Cloud computing besteed je die verantwoordelijkheid voor beheer en onderhoud van infrastructuur uit aan een derde partij, de Cloud serviceprovider. Dit stelt je in staat om IT-middelen te gebruiken op een flexibele, schaalbare en kosteneffectieve manier. Zonder je zorgen te hoeven maken over de onderliggende infrastructuur.
Cloud computing omvat verschillende typen diensten, zoals Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS), Software-as-a-Service (SaaS) en Function as a Service (FaaS).
Infrastructure as a Service (IaaS)
IaaS is een Cloud computing model waarbij een Cloud serviceprovider gevirtualiseerde IT resources zoals servers, opslag en netwerken via internet aanbiedt. Met IaaS kun je als bedrijf IT infrastructuur huren op basis van betaling naar gebruik. Daardoor kun je op- of afschalen wanneer dat nodig is. Dit model geeft je de meeste controle over de infrastructuur, maar vereist ook meer technische expertise om te beheren.
Platform as a Service (PaaS)
Bij PaaS biedt de provider je een platform als Cloud computing model waarop ontwikkelaars applicaties kunnen bouwen en implementeren. PaaS-providers bieden meestal een set van tools en services zoals databases, middleware en development frameworks om het ontwikkelproces te vereenvoudigen. Middleware is software (applicatie of services) die tussen de serverkant van de applicatie en de clients zit. Deze tussenlaag wordt vaak gebruikt om specifieke functionaliteiten toe te voegen aan de applicatie zonder dat de applicatie hoeft te worden gewijzigd. Bij Cloud applicaties wordt dit veel toegepast omdat de serverkant niet door de klant kan worden gewijzigd. Met PaaS hebben ontwikkelaars meer controle over de applicaties, maar heeft het minder beheer en onderhoud van de infrastructuur nodig.
Software as a Service (SaaS)
SaaS is een Cloud IT model waarbij je applicaties online aangeboden krijgt van een provider. Met SaaS hoef je de software als organisatie niet zelf te installeren en te beheren, maar gebruik je ze via een webbrowser of mobiele app. Bij SaaS heb je weinig controle over applicaties en infrastructuur, maar het behoeft ook het minste onderhoud en beheer.
Function as a Service (FaaS)
Bij FaaS biedt de provider je een platform voor het uitvoeren van code, zonder dat een werknemer zich zorgen hoeft te maken over de onderliggende infrastructuur. Met FaaS hoeven ontwikkelaars geen servers of andere resources te beheren, maar kunnen ze zich richten op het schrijven van code. FaaS biedt je bijna geen controle over de infrastructuur, maar je bent ook veel minder tijd kwijt aan het beheer en onderhoud. FaaS is ook geschikt voor microservices en serverless architecturen. Bij serverless configureer je geen server instellingen maar je gebruikt server resources op basis van gebruik. Met FaaS is het daarbij mogelijk om complete applicaties te bouwen zonder dat je servers hoeft in te richten en te beheren. Alles werkt op basis van gebruik van resources voor de functies die worden gebruikt. Zie bijvoorbeeld ook: What is Serverless Computing? | IBM. Bij Microservices worden alle functies als losse componenten aangeboden. Ze kunnen dus onafhankelijk van elkaar worden gebruikt (loosely coupled).
Welke verschillende vormen van Cloud-omgevingen zijn er?
Naast de Cloud computing modellen, zijn er ook diverse manieren om de Cloud omgeving vorm te geven.
Public Cloud
De Public Cloud is een Cloud omgeving waarbij een Cloud serviceprovider de infrastructuur, applicaties en gegevens beheerd. De omgeving is toegankelijk via het internet. Dit type Cloud is meestal beschikbaar voor iedereen die er gebruik van wil maken en kan zeer schaalbaar en kosteneffectief zijn.
Private Cloud
Een Private Cloud omgeving is specifiek opgezet voor één organisatie en wordt beheerd door die organisatie of door een derde partij. In tegenstelling tot de Public Cloud is de Private Cloud niet toegankelijk voor iedereen. Dit type Cloud biedt je meer controle en beveiliging, maar kan ook duurder zijn dan een Public Cloud.
Hybrid Cloud
Een Hybrid Cloud omgeving is een combinatie van de Public en Private Cloud-opties. Dit biedt bedrijven de keuze om sommige gegevens en applicaties in de Public Cloud te plaatsen en andere in de Private Cloud. Die keuze is afhankelijk van de vereisten voor beveiliging, kosten en prestaties. Het beheer van een Hybride Cloud omgeving kan complex zijn, maar het helpt organisaties het beste uit beide werelden te halen.
Virtual Private Cloud
Bij een Virtual Private Cloud omgeving deel je als verschillende organisatie de resources op basis van gemeenschappelijke behoeften zoals beveiliging, naleving van wet- en regelgeving of prestaties. In tegenstelling tot de Public Cloud is de Virtual Private Cloud alleen toegankelijk voor leden van die ‘gemeenschap’. Dit type Cloud helpt bedrijven om kosten te delen en de beveiliging te verbeteren via samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid.
Wat zijn de voordelen van Cloud computing?
Elke vorm van Cloud computing heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om je over de verschillende opties. Zodat je een weloverwogen keuze kunt maken over welke vorm van werken vanuit de Cloud het beste past bij de specifieke behoeften van jouw organisatie. Hieronder vind je enkele voordelen van Cloud Computing:
- Flexibiliteit: Je kunt snel schalen en IT-middelen toevoegen of verwijderen op basis van de behoeften. Hiermee kun je sneller reageren op veranderende marktomstandigheden en bedrijfsactiviteiten effectiever uitvoeren.
- Kosteneffectiviteit: Met werken vanuit de Cloud gebruik je IT-middelen op een pay-per-use-basis. Dit betekent dat je alleen betaalt voor wat er daadwerkelijk is gebruikt. Dit kan aanzienlijk kosten besparen.
- Schaalbaarheid: Doordat je snel en gemakkelijk IT-middelen toevoegt of verwijdert, kun je op- en afschalen op een manier die niet mogelijk is met een traditionele IT-infrastructuur.
- Betrouwbaarheid: Cloud serviceproviders bieden meestal hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid van hun diensten. Daardoor kun jij vertrouwen op een stabiele en robuuste IT-infrastructuur.
- Veiligheid: Hoewel er zorgen bestaan over de veiligheid van de cloud, bieden Cloud serviceproviders over het algemeen een state of the art strenge beveiliging en bescherming van data. Zo zijn de gegevens en systemen van jouw bedrijf uitstekend beschermd.
- Toegankelijkheid: Met Cloud computing hebben jij en je collega’s overal en altijd toegang tot IT-middelen en applicaties, zolang je een internetverbinding hebt. Zo kun je als bedrijf flexibeler werken en de productiviteit verhogen.
- Milieuvriendelijkheid: Omdat je alleen betaalt voor wat je gebruikt, is werken vanuit de cloud over het algemeen een energiezuinigere en milieuvriendelijkere manier om IT-middelen te gebruiken dan een traditionele, lokale IT-infrastructuur. Cloud resources worden efficiënter beheerd door bijvoorbeeld automatisch op- en afschalen. Er wordt gebruik gemaakt van groene stroom en restwarmte wordt hergebruikt.
Wil je meer lezen over de voor- en nadelen van Cloud computing? Lees dan dit artikel eens.
Zó ondersteunt IDB4ict jou bij een overstap!
Het overstappen naar Cloud computing kan een grote stap zijn voor bedrijven en organisaties. Welke stappen je kunt nemen voor een succesvolle migratie naar de cloud, lees je in dit artikel.
IDB4ICT biedt bedrijven diverse diensten aan bij de overstap naar werken vanuit de cloud.
Cloud strategie en planning
IDB4ict helpt je bij het ontwikkelen van een cloud strategie en het opstellen van een plan om de overstap naar de cloud te maken. Dit omvat het beoordelen van de huidige IT-infrastructuur van jouw bedrijf, het identificeren van de juiste cloudoplossing die aansluit bij specifieke behoeften en budget, én het plannen van de migratie.
Cloud migratie
IDB4ict ondersteunt je om de IT-omgeving van jouw bedrijf naar de cloud in het datacenter te migreren. Samen bepalen we welke applicaties naar de cloud moeten worden verplaatst. IDB4ict plant de migratie in en voert deze voor je uit.
Cloud beveiliging
In het datacenter van IDB4ict zijn de juiste beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd om data en applicaties veilig te houden in de cloud. De cloud omgevingen worden voortdurend gecheckt en steeds voorzien van de laatste beveiligingstechnologieën.
Cloud monitoring en ondersteuning
IDB4ict monitort de cloud omgevingen en zorgt ervoor dat ze optimaal blijven werken. De ServiceDesk biedt ondersteuning en lost eventuele problemen op.
Cloud training en opleiding
IDB4ict helpt bedrijven bij het trainen en opleiden van hun medewerkers om de cloudoplossingen te begrijpen en te gebruiken en om hen bewust te maken van de beveiligings- en privacy risico’s die gepaard gaan met het gebruik van de Cloud. IDB4ict geeft bijvoorbeeld workshops in het gebruik van de Microsoft 365 cloud zoals SharePoint en Teams.
Door gebruik te maken van de diensten van IDB4ict kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun overstap naar de Cloud soepel en efficiënt verloopt, terwijl ze profiteren van de voordelen van Cloud computing zoals lagere kosten, betere schaalbaarheid en meer flexibiliteit.
Nico Boom
Security Officer | Microsoft consultant
Experts delen hun insights over een bepaald onderwerp
Relevante artikelen
Hieronder vind je een selectie uit diverse achtergrondartikelen die er over diverse onderwerpen zijn geschreven.